Geen producten (0)

Vintage of retro?

Vintage of retro?

Je ziet tegenwoordig steeds vaker de woorden Vintage en Retro voorbij komen en het lijkt erop dat deze lukraak door elkaar worden gebruikt.
Het klinkt hip en interessant, maar wat betekent het eigenlijk en wat is het verschil?

Wat is Vintage en Retro nu eigenlijk?

Vintage wordt als term vaak gebruikt als chique woord voor tweedehands authentieke kleding uit de jaren ’20 t/m ’80, maar kan ook gaan over originele tweedehands spulletjes zoals meubels, huishoudelijke artikelen, curiosa en bijvoorbeeld elektrische apparaten.
Het is geen vervangend woord voor tweedehands, maar beschrijft een artikel kenmerkend voor, en afkomstig uit een bepaalde tijdsperiode.

Retro staat voor producten waarbij het ontwerp en het materiaalgebruik gebaseerd zijn op de stijl van originele spulletjes uit de jaren ’20 t/m ’80. De ontwerpen zijn dus een kopie van een oud product of ze zijn er op geïnspireerd. Het verschil met vintage is dat het dus geen oud artikel is maar hooguit een paar jaar oud. Retro artikelen zoals verlichting/lampen en meubels zijn tegenwoordig erg populair.
In onze webwinkel worden beide termen retro en vintage door elkaar gebruikt. Dit hebben wij bewust gedaan omdat het blijkt dat als men op internet zoekt naar artikelen in oude stijl, beide termen door elkaar gebruikt worden.

Is er ook zoiets als nieuwe vintage?

Meestal is een vintage artikel al wel gebruikt en dat is dan ook te zien,
maar het zou natuurlijk kunnen dat ergens op een zolder, in een kelder of in een winkelvoorraad een authentiek artikel uit vroegere tijden bewaard is gebleven dat nog nooit of maar voor een korte tijd is gebruikt en nog in perfecte staat verkeert. Dit wordt dan New Old Stock genoemd.

Milieu

Vintage is niet alleen hip, je zorgt met het kopen van een vintage artikel ook nog eens voor een beter milieu.
Behalve dat deze spullen natuurlijk mooi en uniek zijn, is het ook erg belangrijk door middel van hergebruik een bijdrage te leveren aan het milieu.
Waarom nieuw kopen? Er zijn genoeg mooie vintage artikelen die een tweede kans verdienen.
Zo worden er ook niet onnodig nieuwe grondstoffen verbruikt.

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren